Provjeravaju prodaju poslovnih prostora i ljetovališta

Bez autora
Jun 21 2011

Komisija za reviziju privatizacije u preduzećima i bankama RS, za sada neće biti ugašena, a po nalogu Vlade RS u idućem periodu provjeravaće privatizaciju poslovnih prostora i ljetovališta koja se nalaze van teritorije RS. Konsolidovani izvještaj Komisije o izvršenoj reviziji privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama od juna 2006. do maja 2011. godine koji je Narodna skupština RS danas trebalo da razmatra iz formalnih razloga skinut je sa dnevnog reda sjednice. Izvještaj je Skupštini trebalo da proslijedi Vlada koja ga je i usvojila, a ne Komisija zbog čega je on skinut sa dnevnog reda sjednice. Komisija krajem prošle godine zatražila od Vlade RS da se rasformira s obzirom na to da Komisija sa trenutnim ovlašćenjima ne može da uradi kvalitetnu reviziju privatizacije.

Provjeravaju prodaju poslovnih prostora i ljetovalištaKomisija za reviziju privatizacije u preduzećima i bankama RS, za sada neće biti ugašena, a po nalogu Vlade RS u idućem periodu provjeravaće privatizaciju poslovnih prostora i ljetovališta koja se nalaze van teritorije RS.

Predsjednik Komisije Savo Ševaljević rekao je da je Konsolidovani izvještaj Komisije o izvršenoj reviziji privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama od juna 2006. do maja 2011. godine koji je Narodna skupština RS danas trebalo da razmatra iz formalnih razloga skinut sa dnevnog reda sjednice.

- Izvještaj je Skupštini trebalo da proslijedi Vlada koja ga je i usvojila, a ne Komisija zbog čega je on skinut sa dnevnog reda sjednice - naglasio je Ševaljević.

On je podsjetio da je Komisija krajem prošle godine zatražila od Vlade RS da se rasformira s obzirom na to da Komisija sa trenutnim ovlašćenjima ne može da uradi kvalitetnu reviziju privatizacije.

- Međutim, Vlada nam je dala zadatak da provjerimo privatizaciju imovine van teritorije RS. To je takozvani pasivni podbilans, odnosno imovina koja se nalazi van teritorije RS, a vlasnici su preduzeća iz RS. Među njima su "Čajavec", "Stočar" i još neka preduzeća. Još nije precizirano do kada bi taj posao trebalo da obavimo, jer i Vlada vjerovatno čeka mišljenje NSRS - istakao je Ševaljević.

U Konsolidovanom izvještaju Komisije navodi se da je Komisija utvrdila veliki broj sumnjivih postupaka privatizacije, ali da su oni teško dokazivi.

Komisija je od osnivanja izvršila uvid u privatizaciju 199 preduzeća i četiri banke, te zaključila da postoji osnovana sumnja da je na nezakonit način izvršena privatizacija državnog kapitala u 96 firmi.

Od toga se 72 privatizacije odnose na postupak metodom licitacije, 13 na prodaju nekretnina iz pasivnog podbilansa, šest na pripremu privatizacije, četiri na privatizaciju banaka i jedna na izvršenje ugovorenih obaveza.

- Svi predmeti u kojima je Komisija zaključila da postoji osnovana sumnja u zakonitost sprovedenih privatizacija dostavljeni su nadležnim institucijama na dalji postupak i procesuiranje. Pravosnažnim  presudama Okružnog suda Banjaluka i Vrhovnog suda RS zaključeno je da su sumnje Komisije za privatizaciju nedovoljno uvjerljive i da su sprovedeni postupci privatizacije u skladu sa zakonom - navodi se u izvještaju.

Direkcija za privatizaciju

U izvještaju Komisije "kao čudan" se ocjenjuje stav da je nekadašnja Direkcija za privatizaciju imala pravo da donosi pravila licitacije i drugih metoda prodaje, kao i da ta pravila implementira, vrši njihovu kontrolu i da primjenjuje sankcije zbog neizvršenih obaveza, što je nonsens u zakonodavstvu.

- Navedeni metodi privatizacije i zakonska regulativa više puta su mijenjani u toku trajanja privatizacije, što je Komisiju navodilo na sumnju da je bilo unaprijed podešavanja pravila i namještanja uslova privatizacije pojedinim kupcima - stoji u izvještaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik